helstektrostbiff_ret

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°. Blanda samman salt, rosmarin, timjan och svartpeppar. Gnid in blandningen i köttet. Hetta upp matfettet i en panna. Bryn köttet runt om så att det får en fin yta. Stick i en köttermometer och stoppa in köttet i ugnen till innertemperaturen visar 55-58 grader. Låt vila i folie ca 15 minuter.

Rotsaksfries: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär rotsakerna i smala stavar. Lägg bakplåtspapper i på en plåt och lägg på rotfruktsstavarna. Häll på olja och strö över flingsalt, blanda runt. Tillaga i ugnen ca 20 minuter, rör om då och då. Lägg kantarellerna i en medelvarm, torr stekpanna och förväll dem till vattnet kokat bort. Lägg i smöret och fräs kantarellerna till de får färg. Strö över rotsakerna vid servering.

Svartvinbärssås: Hetta upp en kastrull med smöret och fräs löken utan att den får färg. Slå på fond och vin och låt det koka in några minuter. Tillsätt grädden och svartvinbärssylt eller gelé, låt puttra minst tio minuter. Red eventuellt av såsen om du vill ha den tjockare.

Höst på tallrik

Helstekt rostbiff med rotsaksfries, kantareller och svartvinbärssås

4 personer
Ca 800 g rostbiff i bit
2 tsk salt
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad timjan
Rikligt med svartpeppar
2 msk smör eller olja att steka i

Rotsaksfries:
3-4 morötter
3-4 palsternackor
3-4 potatisar
1 dl olivolja
1 msk flingsalt
0,5 liter kantareller
25 g smör

Svartvinbärssås:
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
2 msk koncentrerad kalvfond
1 dl rött vin
3 dl grädde
1 dl svartvinbärssylt eller gelé
Eventuell redning