rodvinsstek

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Se till att steken är rumstempererad, salta och peppra runt om. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg köttet i en gjutjärns- eller blötlagd lergryta. Skala och grovhacka morötter, lök och vitlök. Lägg runt köttet tillsammans med lagerbladen och slå på rödvinet. Sätt in grytan i ugnen och tillaga köttet till 56° (eller önskad stekgrad), vänd köttet ett par gånger under tillagningen. Ta upp köttet ur grytan och lägg i folie, låt vila minst en kvart och skär sedan i tunna skivor. Sila skyn som köttet kokat i och häll i en kastrull, reducera kraftigt till cirka hälften återstår. Klicka i smör och vispa till det smälter, smaka av med salt och peppar. Slå den varma såsen på köttet vid servering.

Rostad rödbetssallad: Sätt ugnen på 225°. Skrubba rödbetorna om de är jordiga, torka torra. Klyfta eller dela, beroende på storlek, och lägg i en ugnsfast form. Skala och klyfta löken och fördela runt rödbetorna. Ringla över olivolja och strö på flingsalt. Tillaga i ugnen i cirka 30-40 minuter till rödbetorna är rostade. Lägg upp salladsbladen på ett fat eller i en skål, fördela rödbetor och lök på salladen och ringla över oljan som är kvar i formen. Dela fikonen i klyftor och fördela på salladen tillsammans med nötterna. Ringla över balsamvinägern och strö på repad timjan. Servera salladen till köttet och skyn.

 

 

Rödvinsbrässerad stek med rostad rödbetssallad och fikon

4-6 personer

Ca 1 kg nötstek, till exempel fransyska
Salt och peppar
2 msk smör eller olja att steka i
2 tsk salt
2 morötter
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 lagerblad
1 flaska ekologiskt rödvin
2 msk smör

Rostad rödbetssallad:

1 kg färska rödbetor
4 röda lökar
2 msk olivolja
1-2 tsk flingsalt
100 g ruccola, mangold och/eller andra salladsblad
4 färska fikon
1 dl rostade valnötter eller mandlar
1 msk balsamvinäger
1 kruka timjan