revbensspjall

Gör så här:
Revbensspjäll: Lägg revbensspjällen i en stor kastrull, täck med vatten och tillsätt salt. Koka upp och låt sedan koka på svag värme i 1,5-2 timmar. Lyft upp spjällen och låt dem torka lite. Sätt ugnen på 230°. Häll julmust, soja, sirap, kryddor och riven ingefära i en kastrull. Koka upp och låt sedan glazen koka ner till hälften. Låt svalna något. Lägg spjällen i en ugnsfast form. Pensla på glazen. Tillaga i ugnen ca 15 minuter, till spjällen får fin färg. 

Rödkålssallad med rostade valnötter: Strimla rödkålen tunt, massera med lite salt i en bunke så att kålen mjuknar. Blanda i finhackad rödlök, tunt skivat äpple, majonäs, crème fraîche, dijonsenap, salt och peppar. Blanda runt försiktigt och smaka av om det behövs mer salt och/eller peppar. Lägg upp på ett fat. Rosta nötterna i en torr stekpanna, strö dem över salladen när de svalnat. Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna, strö även dem över salladen. 

Servera de varma revbensspjällen med rödkålssalladen och eventuellt klyftpotatis eller något annat man tycker passar till. 

Revbensspjäll hör julen till och helst ska de vara så möra att köttet trillar av benen. Hemligheten för att få dem riktigt möra är att koka spjällen i rikligt saltat vatten och sen pensla på en god glaze och stoppa in dem i ugnen så att de får fin färg. Med den här glasen av julmust blir spjällen försvinnande goda och en favorit för både stora och små. 

Revbensspjäll med julmustglaze och rödkålssallad 

4 personer

Ca 1,5 kg tjocka, knäckta revbensspjäll av Gårdsgris 
1 dl salt

Glaze
5 dl julmust
1 dl soja
1 dl sirap
1 näve nejlikor
2 stjärnanis
1 tumstor bit färsk ingefära 

Rödkålssallad med rostade valnötter 
1/2 rödkålshuvud
1 äpple
1/2 rödlök
1 dl majonäs 
1 dl creme fraiche 
1 msk dijonsenap
Salt och peppar
Ca 2 dl rostade valnötter, hasselnötter eller mandlar
1 granatäpple 
Ev ört till garnering