Rekordstort intresse för lokalt kött på julbordet

Med blott två dagar kvar till jul är det högtryck i Siljans Charks fabrik i Mora. 90 ton skinka, 24,5 ton prinskorv och sex ton köttbullar lämnar charkfabriken under julmånaden. I år är intresset för lokalproducerat större än någonsin, visar en färsk undersökning från Livsmedelsföretagen.
  – Det blir en extra god jul när man väljer lokalproducerat på julbordet, säger Frank Eldin, marknadschef Siljans Chark.

Att livsmedelstrenden är svensk och lokal är tydlig – vilket bekräftas av Livsmedelsföretagens konjunkturrapport för tredje kvartalet. I rapporten står att läsa att vurmen för det svenska ursprunget för närvarande upplever något av en renässans.
   – Det gläder både oss och hela branschen att allt fler konsumenter förstår att man ska välja lokalt, svenskt kött. För Siljans Charks del märker vi ett stort intresse för våra produkter, inte minst Gårdsgris som lanserades under hösten där ett av tre viktiga ledord är just lokalt, säger Andreas Strandroth, VD Siljans Chark.
   Gårdsgrisskinka är en av stjärnorna i Siljans Charks julsortiment.
    – Jag vågar påstå att det är Sveriges godaste skinka. Gårdsgris är av rasen svensk Hampshire – erkänd för sin goda smak i oberoende smaktester. Det märks på julskinkan också, den är fantastisk, säger Frank Eldin.
   Siljans Chark har just nu högtryck i fabriken i Mora. 90 ton julskinka, sex ton köttbullar och 24,5 ton prinskorv lämnar företaget under julmånaden.
     – När det gäller prinskorvarna räcker de, passande nog, hela vägen runt Siljan. Om man skulle lägga dem på en rad blir det nämligen sju mil. Förutom att våra prinskorvar är väldigt goda och tillverkade av lokal köttråvara så är de också handknutna vilket är väldigt ovanligt i branschen.
    Till Siljans Charks julsortiment hör förutom julskinka, prinskorv och köttbullar även pressylta, Siljanssylta, rullsylta, julkorv, leverpastej, vasaloppskorv, risgrynsgröt och Dalarökt karré.

För mer information vänligen kontakta
Marknadschef Frank Eldin 070-515 92 27 frank.eldin@siljanschark.se

 

jul-pa-siljans-charkwebb

Emma Haltorp arbetar i Siljan Charks fabrik i Mora. Tillsammans med sina kollegor har hon upplevt företagets mest intensiva period - julmånaden.