Lokalt kött i kommunköken från den 1 oktober

Från och med måndag serverar alla kommunala kök i Mora, Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen, Vansbro, Rättvik och Leksand lokalt kött från Siljans Chark. Detta sedan nya livsmedelsupphandlingar träder i kraft den 1 oktober.
– Det blir en ny dimension, med lokalt kött och chark i de kommunala verksamheterna, säger Pia Carlberg, kostchef i Mora kommun.

Rättviks kommun har sedan tidigare lokalt kött och chark i sina kök runtom i kommunen. Nu får de sällskap av resten av Siljanskommunerna Mora och Leksand samt Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro.
– I Leksands kommun har vi i förfrågningsunderlaget använt oss av upphandlingsmyndigheten kriterier och det innebär att vi säkerställt en hög kvalitet. Det känns väldigt bra att vi nu får lokal köttråvara, säger Tullie Sundberg, kostchef i Leksands kommun.

Livsmedelsupphandlingarna för Mora, Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro har administrerats gemensamt via upphandlingsenheten i Mora kommun. Precis som i Rättvik och Leksand så har  anbudsförfrågningarna högt ställda produktkrav och är uppdelade i mindre delområden inom ramavtalen – vilket gör det möjligt för mindre leverantörer att lämna anbud.
– Som leverantör har man möjlighet att lämna anbud per kommun på till exempel kött och potatis vilket skapar möjlighet för lokala producenter att konkurrera. I inriktningsbeslutet från politikerna står det att vi ska skapa förutsättningar för att andelen lokalproducerat ska öka i de kommunala köken och därför känns det jättebra att det blev så här, säger Johanna Hamberg, upphandlingscontroller i Mora kommun.

Stärker varumärke

Siljans Chark är leverantör av kött och chark i Mora, Orsa, Älvdalen, Rättvik och Leksand. I Vansbro och Malung-Sälen levererar ett annat kött- och charkföretag i första hand och därefter Siljans Chark. Alla kommunerna kommer också att få potatis från Järna skalat, som finns i Mora. Grossisten Grönsakshallen Sorunda, med filial i Mora, levererar råvaror som mjölk och grönsaker i den nya livsmedelupphandlingen och kommer även att ombesörja distribution av kött och potatis.

– Tidigare har vi haft svenskt kött i de kommunala verksamheterna men det blir en ny dimension med lokalt kött och chark, säger Pia Carlberg, kostchef i Mora kommun.

För Siljans Chark del innebär den nya livsmedelupphandlingen ökad produktion, vilket ligger i linje med företagets strategiska planer på tillväxt.
– Vi är stolta över att kunna bidra till att barn, elever, äldre och alla andra som får mat från de kommunala köken får bra mat av lokal köttråvara. Det stärker vårt varumärke. Att vi dessutom kan säkra lokala arbetstillfällen och gynna lokala djuruppfödare känns så klart också väldigt bra, säger Andreas Strandroth, VD Siljans Chark.

Sedan tidigare får kommunköken i Hedemora, Avesta, Smedjebacken och Norberg i Dalarna samt alla kommuner i Hälsingland, förskolorna i Gävleborgs län och Skinnskattebergs kommun i Västmanlands län lokal köttråvara från Siljans Chark.

För frågor vänligen kontakta
Kommunikatör Sofia Jemthans, sofia.jemthans@siljanschark.se, tel. 0705-46 25 19

 

 

Pressrelease_okt2017

Andreas Strandroth, VD Siljans Chark och Pia Carlberg, kostchef i Mora kommun.