tjälknölwebb

Gör så här
Sätt ugnen på 75°. Ställ in den frysta nötsteken i en ugnsfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen till köttet har en innertemperatur på 65-68°, det tar cirka 12 timmar. Koka ihop vatten, salt, socker, enbär och timjan, låt svalna. När köttet är färdigt: lägg det i lagen och låt stå kallt i ca 5-6 timmar. Ta upp och skiva tunt. 

Ljummen rotfruktssallad: Sätt ugnen på 225°. Skrubba rotsakerna om det behövs, skär i stavar och/eller klyftor. Skär bort den hårda roten på brysselkålen och dela dem på mitten. Lägg rotfrukterna på bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen ca 30 minuter till rotsakerna har fin färg. Efter halva tiden: lägg till brysselkålen och vänd runt. Lägg upp salladsbladen på ett stort fat och lägg på de varma rotsakerna strax innan servering. Addera övriga tillbehör. 

Picklad lingonlök: Koka upp ättika, socker och vatten. Skala och skiva rödlöken mycket tunt. Lägg tillsammans med lingonen i en glasburk och slå på den varma lagen. Låt stå minst ett par timmar i kylen innan servering. 

Saltrostade mandlar: Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och salt. Lägg mandlarna i en ugnsfast form och slå på det salta vattnet. Tillaga i ugnen till vattnet dunstat och mandlarna torkat. Låt svalna. 

Svampmajjo: Koka upp svampen i oljan och låt koka på svag värme i 10-15 minuter. Låt svalna till rumstemperatur, sila oljan. Knäck ägget i en hög mixerskål, ha i senap, citronsaft eller vinäger, salt och peppar. Mixa med mixerstav och tillsätt oljan till majjon får önskad konsistens. 

Vid servering: Montera salladen genom att fördela den picklade lingonlöken och de salta mandlarna på salladsfatet. Klicka på matskedsstora klickar av svampmajjon - eller servera den bredvid. Servera med det tunt skivade köttet. Njut! 

Damma av gamla klassikern tjälknöl! Med lite framförhållning är det en köttbit som sköter sig själv - medan du kan göra annat. Det något salta, möra köttet smakar ljuvligt och med det här sällskapet är det en riktig fullträff. 

Tjälknöl med ljummen rotfruktssallad, picklad lingonlök, saltrostade mandlar och svampmajjo 

4-6 personer

1-1,5 kg fryst nötstek, till exempel fransyska eller rostbiff 
1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
15 enbär
Några kvistar färsk timjan, eller 2 tsk torkad

Rotsakssallad
1 kg blandade rotfrukter, till exempel potatis, palsternacka, morot och rödbeta 
1 påse brysselkål
1/2 dl olivolja
1/2 msk flingsalt 
Ca 150 g blandade gröna salladsblad 

Picklad lingonlök
2 röda lökar
1 dl lingon, färska eller frysta
1/2 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten

Saltrostad mandlar
200 g sötmandel
1 dl vatten
2 msk salt

Svampmajjo
3 dl matolja 
200 g skogssvamp, till exempel Karljohan eller trattkantareller 
1 ägg
0,5 msk dijonsenap
1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
Salt och peppar