stek_fransyska_svampsas

Gör så här
Ta fram nötstegen i god tid innan tillagning, så att den är rumstempererad. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra steken runt om. Hetta upp smöret i en panna och bryn steken runt om så att den får fin färg. Sätt in i ugnen och tillaga till en innertemperatur av ca 68-70 grader. Ta ut steken och låt vila i folie. 
Höj ugnsvärmen till 225 grader. Borsta jordärtskockor och potatisar om de är smutsiga. Dela i halvor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö på flingsalt, tillaga i ugn ca 30 min till de får fin, rostad färg. 
Lägg svampen i en torr stekpanna, förväll på medelvärme till all vätska kokat bort. Höj värmen och klicka i smör. Fräs svampen tillsammans med lök några minuter. Tillsätt grädde och dijonsenap och låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. 
Skiva steken tunt och strö över flingsalt. Servera med jordärtskockor, potatis, såsen och gärna lättkokta haricots verts och en klick gelé. 

 

En god stek hör hösten till. Här får vår goda fransyska sällskap av en smakrik svampsås 

Nötstek med svampsås och rostade jordärtskockor

Ca 1 kg Siljans Chark nötstek av fransyska
Salt och peppar
Smör att steka i
400 g jordärtskockor
400 g fast potatis
1 dl olivolja
1 msk flingsalt
1 l skogssvamp, tex karljohan eller trattkantareller eller både och
1 liten gul lök, finhackad
3 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
Att servera till: lättkokta haricots verts och gelé