Gör så här
Sätt ugnen på 100 grader. Putsa köttet, krydda med salt, peppar, timjan och stek runtom i smör. Sätt en termometer mitt i köttet och lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen i ugnen och stek tills köttet är 56 grader för rosa inuti. Ta ut och låt vila 10 minuter innan du skär upp det.
Potatiskaka: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda grädde, västerbottenost, vitlök och kryddor i en bunke.Skala och riv en potatis i taget,på grövsta delen på rivjärnet, ock blanda ner i smeten. Smörj en avlång brödform och lägg potatisblandningen däri. Tryck till potatismeten ordentligt och grädda mitt i ugnen i 1 timme. Ta ut och låt svalna. Skär potatiskakan i skivor och stek på dem i smör runtom så dom får en fin yta.
Tryffelsmör: Vispa det rumsvarma smöret med tryffel och citron med elvispen. Smaka av med salt, svartpeppar och ev mer tryffelolja.Har du ingen färsk tryffel så går det bra med mer tryffelolja.
Betor: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela de röda och gula betorna i klyftor. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg på några färska timjankvistar. Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter tills betorna är mjuka.
Rödvinssås: Blanda alla ingredienser utom smör och maizena i en kastrull. Koka upp och småputtra i 10 minuter. Red med maizena och blanka av såsen med smöret.
I samarbete med Jenny Finn, som driver populära matbloggen Jennys rum och spis: en riktig nyårsrätt med lokal biff från Siljans Chark i huvudrollen.
Biff med potatiskaka, rödvinssås, tryffelsmör och ugnsrostade betor
Till 4 -5 personer
1 kg biff från Siljans Chark
Salt, svartpeppar
Timjan
Smör att steka i
Potatiskaka:
900 g mjölig potatis
2 pressade vitlöksklyftor
150 g västerbottenost
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
Salt, svartpeppar
Tryffelsmör:
250 g rumsvarmt smör
1 st Färsk riven tryffel
Tryffelolja, några droppar, beror på hur stark den färska tryffeln är, smaka av.
Ett par droppar citron
Flingsalt, svartpeppar
Ugnsrostade röd- och gulbetor:
500 g färska rödbetor
500 g färska gulbetor
Olivolja
Salt, svartpeppar
Färsk timjan
Rödvinssås:
3 dl rött vin
1 dl vatten
3 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 msk socker
Salt, svartpeppar
2 msk smör
Maizena