Historia

Charkfabriken

På Örjastäppan strax utanför Mora centrum finns hjärtat i vår verksamhet – charkfabriken. Byggnaden uppfördes i mitten av 1970-talet av det anrika familjeföretaget Åbergs Slakteri AB, grundat 1896 av Morasonen Johan Åberg. Företaget var välkänt för sin hantverksskicklighet inom kött och chark och hade flera egna små charkbutiker runt om i Dalarna. Idag förs hantverkskunnandet och traditionen från Åbergs slakteri vidare av Siljans Charks skickliga medarbetare.

Böndernas övertygelse byggde Siljans Chark

Åbergs Slakteri hade i början av 1990-talet haft en tuff tid med flera omstarter och omstruktureringar. När slakteriet i Borlänge, Farmek, lade ner sin verksamhet 1992 blev bönderna i Dalarna oroliga. En bondereferensgrupp bildades. Jan Hellström, som hade ett litet gårdsslakteri vid Ickholmen i Vikarbyn utanför Rättvik, tillfrågades om han ville starta något tillsammans med bönderna. Hellström var villig att satsa, och efter en kort tid hade 120 bönder tillsammans med 20 anställda på Åbergs slakteri samlat ihop 1,5 miljoner kronor som startkapital till den nya verksamheten. Så bildades Siljans Chark 1992. Affärsidén var tydlig: att fokusera på kvalitet och lokalproducerade kött- och charkvaror tillverkade av råvaror från lokala gårdar. Det skulle betyda mycket för bygden i det långa loppet: tryggade arbetstillfällen, öppna landskap, god djuromsorg och de lokala böndernas överlevnad.

Ett framgångsrecept

Vårt fokus på kvalitet och lokalt producerad mat är ett framgångsrecept. Siljans Chark är idag ett av Dalarnas starkaste varumärken. Våra kött- och charkprodukter är vida omtyckta och har uppmärksammats med flera olika priser och utmärkelser i bland annat Chark-SM. Sedan sommaren 2020 ägs Siljans Chark av Pär Nilsson från Falun och Mats Årjes från Leksand.

Kviga i hage

Utsikt över Siljan