nyar

Gör så här:
Putsa fläskytterfilén och skär i åtta bitar. Lägg dem mellan plastfolie och banka ut köttbitarna med en köttklubba eller botten av en kastrull. Salta och peppra runt om. Lägg en skiva parmaskinka vågrätt och lägg på en skiva av det bankade köttet vågrätt, lägg på två salviablad och vik upp parmaskinkan runt köttet, fäst med tandpetare. Upprepa. Hetta upp smör i en stekpanna, stek köttet i omgångar, ett par minuter på varje sida. 

Potatis- och parmesanros: Sätt ugnen på 180°. Smöra en muffinsform med smör. Skala potatisen och skiva i tunna skivor, gärna med en mandolin. Lägg i en bunke, smält 50 g smör och häll över tillsammans med parmesanen, timjan, salt och peppar. Blanda runt ordentligt så att smör och parmesan fastnar på skivorna. Lägg potatisen i fina högar i formarna. Tillaga i ugnen i ca 40-50 minuter till potatisen fått fin färg och är krispig på toppen. Ta ut och strö över lite extra parmesanost. 

Marsalasås: Vispa upp stekskyn från köttet med Marsala och kalvfond, låt puttra några minuter. Slå på grädden och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar och red ev såsen med lite maizena. 

Sparrissallad: Bryt av den nedersta delen av sparrisarna och skär dem tunt, spar knopparna till garnering. Blanda sparrisen med sallad, olivolja, citronsalt, salt och peppar. Lägg upp på ett fat och garnera med sparristopparna. 

Låt fläskköttet komma in i finrummet igen - fira nyåret med lokalt kött av Siljans Charks Gårdsgris. Fläskytterfilé är en fin styckningsdetalj som här får sällskap av italienska smaker i klassikern Saltimbocca som ordagrant betyder "hoppa in i munnen".  

Saltimbocca på Gårdsgris med potatis- och parmesanros, marsalasås och sparrissallad 

4 personer

ca 800 g fläskytterfilé av Gårdsgris
8 skivor parmaskinka  
Färsk salva
Salt och peppar
Tandpetare
Smör att steka i 

Potatis- och parmesanros 
1 kg potatis
50 g smör + smör att smörja formen med
2 dl riven parmesanost
2 tsk torkad timjan

Marsalasås
Steksky från köttet
1,5 dl Marsala
2 msk kalvfond
2 dl grädde
Ev maizena till redning

Sparrissallad
1 bunt grön sparris
1 påse blandade salladsblad
2 msk god olivolja
1 skvätt citronsaft