grillwebb

Gör så här:

Skär karrén i skivor. Marinera karréskivorna och nötytterfilén hel med favoritmarinaden eller krydda med grillkrydda. Skär korvar, bacon, lök och paprika i lagom stora bitar, varva på grillspett tillsammans med champinjoner. Se till att köttet är rumstempererat när det läggs på grillen tillsammans med grillspetten. Grilla karréskivorna några minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Sätt gärna en termometer i nötytterfilén och grilla runtom till en innertemperatur av 55-56° för medium, låt sedan köttet vila i folie ca 10 minuter så fortsätter tillagningen några grader till ca 58°. 

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg sötpotatisarna i en ugnsfast form och picka hål på skalet med en gaffel, tillaga i ugnen ca 45 minuter till de är mjuka, skär ett kryss och tryck med fyra fingrar så att den öppnar sig, lägg i en klick smör och strö på lite flingsalt. Lägg potatisarna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och strö på flingsalt. Stoppa in potatisen tillsammans med sötpotatisen när den sistnämnda varit inne ca 15 minuter. 

Servering: Skiva upp nötytterfilén i centimetertjocka skivor. Lägg upp kött och grillspett på plankan tillsammans med potatis, såser och tillbehör. Njut! 

Sommartid betyder grilltid. När kvällarna äntligen blir längre och luften varmare vill vi så klart plocka fram grillen! På den lägger vi självklart lokalt kött i många olika varianter. Testa att göra en maffig grillplanka med olika sorters kött och korvar samt generöst med såser och tillbehör. En given succé. Själva grillplankan är lätt att göra själv av en rejäl bit trä - som givetvis rengörs ordentligt och oljas in med matolja. Perfekt för sommarens grillpartyn! 

Siljans Charks grillplanka deluxe 

1 stor planka räcker till 4-8 personer

800 g Siljans Chark karré av Gårdsgris
600 g Siljans Chark nötytterfilé 
Grillkrydda eller marinad
1 pkt Siljans Chark bacon
1 pkt Siljans Chark Jägargrill eller Fjällgrill
1 paprika
1 ask champinjoner
1 röd lök
4 grillspett

Tillbehör: 
1 kg små potatisar
4-8 sötpotatisar
Olivolja och flingsalt

Förslag på såser och tillbehör: 
Bearnaisesås (gärna hemslagen)
Rödvinssås
Tryffelsmör
Rostad vitlökscréme 
Grönsallad 
Majskolvar