köttfärssoppa

Gör så här
Börja med att finhacka lök och vitlök. Skala morötter och palsternacka och skär i små bitar. Hetta upp en gryta eller kastrull på medelvärme och fräs lökhacket i 2 msk olja i några minuter till den blir genomskinlig men ej får färg. Tillsätt 3 tsk spiskummin och oreganon och låt kryddorna fräsa med under omrörning. Tillsätt linser, morötter och palsternacka och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Slå på krossade tomater, vatten och smula i buljongen. Koka upp och låt småputtra. Under tiden: hetta upp en stekpanna med 2 msk olja. Stek köttfärsen på hög värme så att den får färg, pudra på resterande spiskummin mot slutet och salta med 2 tsk salt. Tillsätt köttfärsen i soppan och låt koka cirka 20-30 minuter eller till rotfrukterna har lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. 

Servera soppan i skålar med en klick gräddfil eller matyoghurt. Toppa eventuellt med picklad rödlök och färsk koriander eller persilja vid servering.

 

Köttfärs går att variera i oändlighet och är en prisvärd proteinkälla. I den här värmande soppan finns mexikanska kryddor som tillsammans med linser och rotfrukter ger en härlig, djup smak. Perfekt att göra dubbel laddning och ha i matlådor och/eller till flera middagar. 

Köttfärssoppa  

4-6 personer 
Ca 400 g nötfärs från Siljans Chark
2 + 2 msk matolja till stekning
1 gul lök
3-4 klyftor vitlök
3 + 2 tsk spiskummin 
2 msk torkad oregano
1 dl röda linser
2-3 morötter
1 palsternacka
1 frp krossade tomater
1,5 liter vatten
2 tärningar ekologisk buljong, grönsaks eller kött
Salt och peppar

Att servera till: 
2 dl gräddfil eller matyoghurt 
Ev picklad lök och färsk koriander eller persilja vid servering