sparrissoppa_bacon

Gör så här
Börja med att steka baconskivorna i en stekpanna till de är riktigt krispiga. Låt rinna av och svalna på hushållspapper. Mixa baconet till smulor i en matberedare. Bryt av den nedersta delen på sparrisarna. Skär sparrisen i bitar och spara några av topparna till servering. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt sparris, vitt vin och buljong. Koka upp och låt puttra cirka tio minuter. Tillsätt grädden, koka upp igen och mixa sedan soppan slät, smaka av med salt och peppar. Blanda creme fraiche med skal och saft från citronen. Häll upp soppan i skålar och ringla citroncremen över, strö på baconkrispet och garnera med sparrisknoppar och krasse. 

 

Våren är primörernas och inte minst sparrisens tid. Den här gröna sparrissoppan får extra smak och konsistens av salt baconkrisp och en syrlig citroncreme. 

Grön sparrissoppa med baconkrisp och citroncreme

4 personer 
1 pkt Siljans Chark bacon
2 rejäla buntar grön sparris, ca 500 g
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör att steka i 
1 dl torrt, vitt vin
4 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
3 dl grädde
Salt och peppar
Krasse

Citroncreme
2 dl creme fraiche 
1 citron, saft och skal