Helstekt_biff_pumpapure

Gör så här
Låt biffen ligga framme i rumstemperatur minst en timme innan tillagning. Sätt ugnen på 200 grader. Dela butternutpumpan och gröp ur kärnorna. Dela varje halva i tre delar så att du får sex bitar. Lägg fem av dem på en plåt, ringla över olivolja och flingsalt. Tillaga i ugnen i cirka 40 minuter till pumpan är mjuk.  Hyvla eller skär den sjätte delen av pumpan i lövtunna skivor och lägg i burk eller skål. Koka upp ättika, socker och vatten och slå på den tunnhyvlade pumpan. Låt vila i minst en timme. Ta ut pumpan ur ugnen, gröp ur det mjuka pumpaköttet och mixa till en puré tillsammans med smör och grädde. Smaka av med salt, peppar och citron (både zest och saft).

Krossa vitlöksklyftorna och dela rödlök, morot och rotselleri i klyftor. Fräs i olja eller smör några minuter i en kastrull och tillsätt rödvin, lagerblad, vatten och kalvfond. Koka upp och låt reducera i cirka 45 minuter, sila av och smaka av med salt och peppar. Klicka i smöret och red av med Maizena.   

Hetta upp en stekpanna på hög värme med först olja och sen en klick smör. Bryn biffen runtom till den får en fin stekyta. När pumpan är klar: sänk ugnsvärmen till 125 grader och tillaga köttet till en innertemperatur av cirka 56 grader, låt sedan vila i folie i minst tio minuter. Skär upp biffen i tunna skivor vid servering.

Finstrimla savoykål och gul lök, fräs i smör några minuter och slå på grädde. Låt koka in och smaka av med salt och peppar.

 

 

 

I Halloween-tider passar denna anrättning väldigt bra... 

Helstekt biff med pumpapuré, picklad pumpa, rödvinssås och gräddstuvad savoykål 

4 personer
Ca 800 g biff från Siljans Chark
Smör och olja att steka i 
1 stor butternutpumpa
2 msk olja
flingsalt
25 g smör
1 dl grädde
1 citron 
1 dl socker
0,5 dl ättika
1,5 dl vatten
1 rödlök
1 morot
1 bit rotselleri
2 lagerblad
0,5 flaska rödvin
2 dl vatten
0,5 dl kalvfond
2 msk smör
Ev Maizena till redning
0,5 huvud savoykål
1 msk smör
1  gul lök 
1 dl grädde
salt och nymalen svartpeppar