Gör så här
Koka revbenen i väl saltat vatten i 2 timmar tills köttet är mört. Låt revbenen svalna i spadet. Går att förbereda hit dagen innan och låta stå i kylen över natten. Sätt ugnen på 225 grader.

Glaze: Skala och riv ingefäran. Blanda alla ingredienser i en kastrull, pressa ner vitlöksklyftan. Låt reducera och koka ihop till en lite tjockare konsistens, ca 10-15 minuter. Skär revbensspjällen i portionsbitar och vänd ner dom i glazen. Lägg dom sen på en plåt, ringla över lite honung och stek mitt i ugnen tills dom fått fin färg. Ca 20-25 minuter.

Kålsallad: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till dressingen. Blanda grönkål och rödkål i en skål. Häll på dressingen och massera in den i kålen så den blir saftig och mjuk. Dela brysselkålen på mitten och lägg i en ugnsfast form. Ringla över honung och strö på flingsalt. Rosta brysselkålen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Filéa apelsinen i fina klyftor. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Var försiktig då dom lätt blir brända. Lägg upp de tre kålsorterna på ett fat eller i en skål. Blanda i de filéade apelsinklyftorna. Strö över de rostade valnötterna och flingsalt. Vrid över ett par varv med pepparkvarnen.

 

I samarbete med Jenny Finn, som driver populära matbloggen Jennys rum och spis: Julens godaste revbensspjäll! Så här säger Jenny själv: "Otroligt saftiga och möra revben av bästa kvalitet! Om du vill koka buljong eller göra dopp i grytan så koka med grönsaker och kryddor. Annars räcker att du kokar i endast saltat vatten. Till spjällen serveras en underbart god och fräsch kålsallad."

Revbensspjäll med julig glaze och kålsallad med apelsin och valnötter

Till 4 -6 personer på buffé

Ca 1 kg tjocka revbensspjäll av Gårdsgris, från Siljans Chark
Salt

Glaze:
2 dl julmust
1/2 dl japansk soja
1/2 dl flytande honung
1 bit färsk ingefära, ca 3-4 cm
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 tsk kanel
Salt och svartpeppar
Honung att ringla över på plåten.

Kålsallad:
250 g färsk hackad grönkål
250 g strimlad rödkål
300 g brysselkål
1 apelsin
1 handfull valnötter
Flytande honung
Flingsalt
Dressing:
1/2 dl olivolja
1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk honung
Flingsalt och svartpeppar