RECEPT

Grön sparrissoppa med baconkrisp och citroncreme

Ingredienser

4 personer

 

  • 1 pkt Siljans Chark bacon
  • 2 rejäla buntar grön sparris, ca 500 g
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör att steka i
  • 1 dl torrt, vitt vin
  • 4 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 3 dl grädde
  • Salt och peppar
  • Krasse

 

Citroncreme

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 citron, saft och skal

Tillagning

Börja med att steka baconskivorna i en stekpanna till de är riktigt krispiga. Låt rinna av och svalna på hushållspapper. Mixa baconet till smulor i en matberedare. Bryt av den nedersta delen på sparrisarna. Skär sparrisen i bitar och spara några av topparna till servering. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt sparris, vitt vin och buljong. Koka upp och låt puttra cirka tio minuter. Tillsätt grädden, koka upp igen och mixa sedan soppan slät, smaka av med salt och peppar. Blanda creme fraiche med skal och saft från citronen. Häll upp soppan i skålar och ringla citroncremen över, strö på baconkrispet och garnera med sparrisknoppar och krasse.