RECEPT

Tjälknöl med ljummen rotfruktssallad, picklad lingonlök, saltrostade mandlar och svampmajjo

Ingredienser

4-6 personer

 

  • 1-1,5 kg fryst nötstek, till exempel fransyska eller rostbiff
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 15 enbär
  • Några kvistar färsk timjan, eller 2 tsk torkad 

    Rotfruktssallad

  • 1 kg blandade rotfrukter, till exempel potatis, palsternacka, morot och rödbeta
  • 1 påse brysselkål
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 msk flingsalt
  • Ca 150 g blandade gröna salladsblad

 

Picklad lingonlök

  • 2 röda lökar
  • 1 dl lingon, färska eller frysta
  • 1/2 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten 


    Saltrostad mandlar

  • 200 g sötmandel
  • 1 dl vatten
  • 2 msk salt

 

Svampmajjo

  • 3 dl matolja
  • 200 g skogssvamp, till exempel Karljohan eller trattkantareller
  • 1 ägg
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • Salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 75°. Ställ in den frysta nötsteken i en ugnsfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen till köttet har en innertemperatur på 65-68°, det tar cirka 12 timmar. Koka ihop vatten, salt, socker, enbär och timjan, låt svalna. När köttet är färdigt: lägg det i lagen och låt stå kallt i ca 5-6 timmar. Ta upp och skiva tunt. 

Ljummen rotfruktssallad: Sätt ugnen på 225°. Skrubba rotsakerna om det behövs, skär i stavar och/eller klyftor. Skär bort den hårda roten på brysselkålen och dela dem på mitten. Lägg rotfrukterna på bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen ca 30 minuter till rotsakerna har fin färg. Efter halva tiden: lägg till brysselkålen och vänd runt. Lägg upp salladsbladen på ett stort fat och lägg på de varma rotsakerna strax innan servering. Addera övriga tillbehör.

Picklad lingonlök: Koka upp ättika, socker och vatten. Skala och skiva rödlöken mycket tunt. Lägg tillsammans med lingonen i en glasburk och slå på den varma lagen. Låt stå minst ett par timmar i kylen innan servering.

Saltrostade mandlar: Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och salt. Lägg mandlarna i en ugnsfast form och slå på det salta vattnet. Tillaga i ugnen till vattnet dunstat och mandlarna torkat. Låt svalna.

Svampmajjo: Koka upp svampen i oljan och låt koka på svag värme i 10-15 minuter. Låt svalna till rumstemperatur, sila oljan. Knäck ägget i en hög mixerskål, ha i senap, citronsaft eller vinäger, salt och peppar. Mixa med mixerstav och tillsätt oljan till majjon får önskad konsistens.

Vid servering: Montera salladen genom att fördela den picklade lingonlöken och de salta mandlarna på salladsfatet. Klicka på matskedsstora klickar av svampmajjon – eller servera den bredvid. Servera med det tunt skivade köttet. Njut!