4-6 personer
Rotfruktssallad
Picklad lingonlök
Saltrostad mandlar
Svampmajjo
Sätt ugnen på 75°. Ställ in den frysta nötsteken i en ugnsfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen till köttet har en innertemperatur på 65-68°, det tar cirka 12 timmar. Koka ihop vatten, salt, socker, enbär och timjan, låt svalna. När köttet är färdigt: lägg det i lagen och låt stå kallt i ca 5-6 timmar. Ta upp och skiva tunt.
Ljummen rotfruktssallad: Sätt ugnen på 225°. Skrubba rotsakerna om det behövs, skär i stavar och/eller klyftor. Skär bort den hårda roten på brysselkålen och dela dem på mitten. Lägg rotfrukterna på bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen ca 30 minuter till rotsakerna har fin färg. Efter halva tiden: lägg till brysselkålen och vänd runt. Lägg upp salladsbladen på ett stort fat och lägg på de varma rotsakerna strax innan servering. Addera övriga tillbehör.
Picklad lingonlök: Koka upp ättika, socker och vatten. Skala och skiva rödlöken mycket tunt. Lägg tillsammans med lingonen i en glasburk och slå på den varma lagen. Låt stå minst ett par timmar i kylen innan servering.
Saltrostade mandlar: Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och salt. Lägg mandlarna i en ugnsfast form och slå på det salta vattnet. Tillaga i ugnen till vattnet dunstat och mandlarna torkat. Låt svalna.
Svampmajjo: Koka upp svampen i oljan och låt koka på svag värme i 10-15 minuter. Låt svalna till rumstemperatur, sila oljan. Knäck ägget i en hög mixerskål, ha i senap, citronsaft eller vinäger, salt och peppar. Mixa med mixerstav och tillsätt oljan till majjon får önskad konsistens.
Vid servering: Montera salladen genom att fördela den picklade lingonlöken och de salta mandlarna på salladsfatet. Klicka på matskedsstora klickar av svampmajjon – eller servera den bredvid. Servera med det tunt skivade köttet. Njut!
Vårt recept är enkelt: Öppna landskap, en levande landsbygd, god djurhållning och korta transporter. Det smakar bättre så.