Produktion
Lokal förankring
Köttet i våra produkter kommer från nötdjur och grisar som är uppfödda på gårdar i Dalarna och kringliggande landskap. Slakt sker vid vårt KRAV-godkända slakteri på Ickholmens gård, Vikarbyn, Rättvik. Våra produkter tillverkas sedan i vår charkfabrik i Mora. Förutom att bidra till den lokala matproduktionen, arbetstillfällen i regionen, minskad klimatpåverkan och att våra landskap hålls öppna, ger det lokala fokuset och att vi använder oss av vårt eget slakteri full kontroll över produktionskedjan. I alla våra produkter använder vi enbart kött av mycket hög kvalitet.
Köttet hängmöras
Kött måste hängmöras för att bli riktigt mört. Vårt kött hängs i kylrum 5–7 dagar innan det styckas till oxfilé, fransyska, sida och alla andra styckningsdetaljer.
Rikligt med riktigt kött i korvarna
Nyckeln till riktigt goda korvar är råvaran och kryddningen. Våra korvar har alla en hög kötthalt. Då kvaliteten är det viktigaste för oss använder vi kött av hög kvalitet till våra korvar – vilket uppmärksammats i branschen.
Vissa E-nummer, tillsatser, är nödvändiga
Vi tillsätter inte smakförstärkare E621 eller stabiliseringsmedel, exempelvis fosfater. Däremot finns det vissa E-nummer som är viktiga för att våra produkter ska vara aptitliga. Vi använder två E-nummer i våra charkprodukter:
- E250 (nitrit): konserveringsmedel om vi använder i några charkprodukter. Det håller bakterier borta som annars lätt skulle kunna bildas.
- E300 och E301 (antioxidationsmedel): motverkar att fett härsknar. Finns i alla våra charkprodukter.